HEBAHAN

  • TIADA KEKOSONGAN JAWATAN BUAT MASA INI. Sekiranya, anda ada menerima sebarang makluman BUKAN daripada PORTAL RASMI MUZIUM NEGERI TERENGGANU yang TERKINI, sila abaikan. Maklumat lanjut anda boleh menghubungi terus KETUA BAHAGIAN PENTADBIRAN DAN INTEGRITI, Puan Nik Nurul Nadia binti Nik Pa di talian .09-632.1207. Terima kasih dan Harap Maklum.

  • PENAFIAN BAHASA : Tuan/Puan yang dikasihi sekalian, laman yang akan dipaparkan selepas proses pengalihan bahasa adalah secara automatik oleh komputer. Kebarangkalian untuk kandungan itu berbeza daripada maksud sebenar tidak dapat dielakkan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang kerosakan atau salah maklumat yang mungkin terjadi daripada kandungan yang telah dialih bahasa. Kandungan rasmi hanya pada laman yang asal yakni di dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Terima kasih didahulukan dan harap maklum.

Pendaftaran

Ditulis pada . di dalam Uncategorised

JUSTIFIKASI PROGRAM

1.            AKTIVITI : Pengurusan Muzium

2.            MAKSUD :              

3.            PROGRAM : Pendaftaran

4.            TUJUAN PROGRAM

Tujuan aktiviti adalah pengurusan mengenai koleksi yag dikumpul oleh Muzium.  Pengumpulan koleksi di Muzium dapat dilaksanakan melalui pelbagai kaedah perolehan mengikut keperluan dan kesesuaian yang terlibat dengan pengumpulan seperti pembelian, hadiah, pinjaman dan lain-lain.

5.            PENJELASAN PROGRAM

Menjalankan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan di dalam pengumpulan koleksi mengenai pengurusan koleksi iaitu mendaftar,  menyimpan, menombor, melabel tagging serta membuat pendokumentasian dan seterusnya mempamerkan.

Di samping itu, bahagian pendaftaran juga melindungi koleksi/artifak Muzium semaksima mungkin di dalam urusan pendaftaran (perekodan), pengangkutan, peminjaman, pembungkusan, penyimpanan dan insuran yang membabitkan peminjaman.

Melaksanakan kerja-kerja awal dalam proses mengumpul maklumat melalui perekodan dan pendokumentasian sebelum diambil proses pemulihan. Memastikan tanggungjawab fizikal diawasi iaitu koleksi direpositori dan kedudukan serta pembahagian kawasan perlu diberi perhatian dan peka tentang pergerakan koleksi.