HEBAHAN

  • TIADA KEKOSONGAN JAWATAN BUAT MASA INI. Sekiranya, anda ada menerima sebarang makluman BUKAN daripada PORTAL RASMI MUZIUM NEGERI TERENGGANU yang TERKINI, sila abaikan. Maklumat lanjut anda boleh menghubungi terus KETUA BAHAGIAN PENTADBIRAN DAN INTEGRITI, Puan Nik Nurul Nadia binti Nik Pa di talian .09-632.1207. Terima kasih dan Harap Maklum.

  • PENAFIAN BAHASA : Tuan/Puan yang dikasihi sekalian, laman yang akan dipaparkan selepas proses pengalihan bahasa adalah secara automatik oleh komputer. Kebarangkalian untuk kandungan itu berbeza daripada maksud sebenar tidak dapat dielakkan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang kerosakan atau salah maklumat yang mungkin terjadi daripada kandungan yang telah dialih bahasa. Kandungan rasmi hanya pada laman yang asal yakni di dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Terima kasih didahulukan dan harap maklum.

Pengurusan Muzium

Ditulis pada . di dalam Uncategorised

MEMORANDUM PROGRAM

1.            PROGRAM : SEKTOR PENGURUSAN MUZIUM

2.            TUJUAN PROGRAM

Program ini bertujuan menjalankan penyelidikan dan pemeliharaan terhadap monumen, tempat bersejarah, fauna, flora dan batu batan yang terdapat di seluruh Negeri Terengganu selain dari usaha menyelamat warisan sejarah dan budaya.

3.            PENJELASAN PROGRAM

Pengurusan muzium merupakan salah satu sektor yang memainkan peranan penting ke atas perkembangan muzium.

Pengurusan ini melibatkan  bahagian :-

  1. Sejarah
  2. Etnologi
  3. Sumber Alam dan Ekonomi
  4. Maritim
  5. Pendaftaran

Bahagian-bahagian yang terlibat ini sama-sama berusaha dalam mencapai objektif jabatan serta memastikan misi dan visi tercapai dengan jayanya.