HEBAHAN

  • TIADA KEKOSONGAN JAWATAN BUAT MASA INI. Sekiranya, anda ada menerima sebarang makluman BUKAN daripada PORTAL RASMI MUZIUM NEGERI TERENGGANU yang TERKINI, sila abaikan. Maklumat lanjut anda boleh menghubungi terus KETUA BAHAGIAN PENTADBIRAN DAN INTEGRITI, Puan Nik Nurul Nadia binti Nik Pa di talian .09-632.1207. Terima kasih dan Harap Maklum.

  • PENAFIAN BAHASA : Tuan/Puan yang dikasihi sekalian, laman yang akan dipaparkan selepas proses pengalihan bahasa adalah secara automatik oleh komputer. Kebarangkalian untuk kandungan itu berbeza daripada maksud sebenar tidak dapat dielakkan. Kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang kerosakan atau salah maklumat yang mungkin terjadi daripada kandungan yang telah dialih bahasa. Kandungan rasmi hanya pada laman yang asal yakni di dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Terima kasih didahulukan dan harap maklum.

Galeri Tekstil

Ditulis pada . di dalam UncategorisedGaleri Tekstil yang merangkumi kawasan seluas 30 meter persegi ini memaparkan segala-galanya mengenai sejarah, proses penghasilan, perkembangan serta jenis busana yang hampir tidak dapat dilihat lagi sekarang.

Saksikan sendiri kecanggihan teknologi tradisional serta keindahan dan keunikan kain yang dihasilkan seperti Kain Songket, Tiga Karat, Mastuli, Samarinda, Limar, Gerus, Telepuk, Pelangi, Batik dan Cindai.

Corak yang menarik, warna yang menawan serta potongan yang unik pada busana yang dipamerkan pasti membayangkan kepada anda keindahan fesyen masyarakat dahulu.